Kees Riemers is oprichter en mede-eigenaar van Venster Techniek. Op 34-jarige leeftijd liet hij de Randstad achter om zich in de Achterhoek te vestigen. “Ik zal hier niet snel meer weg gaan, ondanks dat ik hier wel even moest wennen en de Achterhoekers aan mij, heb ik mijn draai hier helemaal gevonden.” Kees vertelt over hoe hij nu bijna 20 jaar geleden Venster Techniek is begonnen en hoe hij nog altijd betrokken is in de onderneming.

“Op mijn 50ste verjaardag stond ik voor de keuze of voor een baas werken of voor mezelf beginnen,” vertelt Kees. “Voor mij was dat geen moeilijke keuze, ik had al mijn hele leven als ondernemer gewerkt, ik had een goed netwerk, een aantal handelsproducten en ik had een duidelijke visie op de markt.”

Venster Techniek á la Carte
Samen met zijn toenmalige verkoopleider Wolfgang Buiting startte Kees in 1999 het bedrijf Venster Techniek á la Carte. “De naam Venster Techniek voerden we al binnen ons vorige bedrijf en met de toevoeging ‘á la Carte’, moest duidelijk worden dat wij vooral klantspecifieke oplossingen leverden. Met Venster Techniek zijn we alle relaties die we hadden verder gaan uitbouwen.”

In 2003 sloot schoonzoon Jurgen zich aan in het bedrijf. “We waren al een tijdje op zoek naar iemand die de leiding kon nemen over onze eigen productieafdeling. In 2003 heb ik Jurgen gevraagd om zich aan te sluiten, waarop Wolfgang kort daarna besloot om naar Curaçao te vertrekken. Jurgen en ik zijn het bedrijf samen verder gaan leiden. In 2010 toen de crisis uitbrak, hebben we een heel aantal handelsproducten laten varen en zijn we ons gaan focussen op klantspecifieke oplossingen. Dat blijkt nu een goede keuze te zijn geweest.”

Nieuwe producten ontwikkelen
Beetje bij beetje neemt Kees afstand van zijn plek binnen de organisatie, maar helemaal stoppen wil hij nog niet. “Doordat Jurgen nu de dagelijkse leiding heeft, heb ik mijn handen vrij om met nieuwe ontwikkelingen bezig te zijn. Door te onderzoeken waar behoefte aan is in de markt, kunnen wij nog beter onze klant helpen,” vertelt Kees enthousiast. “Daar krijg ik nu echt energie van! Het vraagt veel creativiteit en oplossend vermogen. Daarnaast houd ik me ook bezig met het verbeteren van het productieproces. We hebben al een heel aantal machines in eigen beheer gebouwd, waardoor het werk efficiënter en beter wordt.”

Venster Techniek is nu een soort familiebedrijf. “Met Jurgen aan het roer, ikzelf op de achtergrond en mijn vrouw, nog deels, op de administratie, proberen we de organisatie plat en open te houden. Ik ben dan misschien al langer woonachtig in het oosten van het land, toch blijf ik trots op mijn achtergrond en zeg ik altijd waar het op staat. Dan is het maar gewoon duidelijk. Zo wil ik ook dat wij als Venster Techniek zijn. Open, klantgericht en duidelijk.”